Намери хотел в BG

Клептуза

Малко повече за Велинград и Клептуза

Един от най-известните и популярни балнеоложки и СПА - курорт в България е град Велинград. Разположен е в югоизточна България, в западната част на приказната планина Родопи. Курортът е известен с лековитата си минерална вода и благоприятния климат. Съвкупността от тези два фактора има лечебно въздействие при редица заболявания. Многообразието от различни типове хотели и атракциони привлича многобройни туристи през четирите сезона.
Най-ярката забележителност и символ на градчето е карстовият извор „Клептуза”. Името се състои от корена на гръцкия глагол крада – „клепто” и тракийската дума за извор– „туза”. Семантичният превод на името е "скрития извор". Той се намира на десния бряг на Чепинска река, до планинския склон в квартал Чепино, в югозападния край на Велинград. Значително количество от водата му се използва за питейните нужди на местните, а останалото количество образува двете карстови езера в едноименния парк „Клептуза”. Това е едно романтично и същевременно тайнствено местенце, изключително подходящо за разходка и отдих от хора от всякаква възрастова група. Съчетанието на красива зелена природа, бистра минерална вода, прохлада и чист въздух са отлично условие за приятен следобед и разтоварващ излет в самото градче. От парка неусетно се преминава във вечно зелена борова гора, която увеличава усещането за приятната атмосфера при излета в тази красива и непокътната природа. Ценителите на природните богатства и любители на екотуризма могат да си продължат своята приятна разходка по множеството обозначени екопътеки.
Посетителите имат възможността да разтоварят и да се насадят на традиционната кухня, в едно от уютните заведения, разположени в самият парк. Друго приятно занимание в парка е разходката с лодка във водите на двете красиви езера. Тук те могат да разгледат дървесни видове с над сто годишен живот, както и други уникални за района растителни видове.
Достъпът до емблематичния за Велинград парк е лесен и удобен за местните жители и туристи. Той функционира свободно и денонощно през цялата година. Паркът е сигурно и безопасно място за посетители с деца и е позволено разхождането на домашни любимци в него.  

Един от най-известните и популярни балнеоложки и СПА - курорт в България е град Велинград.

уеб дизайн