Намери хотел в BG

Пещера Снежанка - информация и описание

Пещера Снежанка

Между град Батак и град Пещера в местността „Лилова скала" на Баташката планина се намира „перлата на град Пещера” или още „подземния дворец” - пещера „Снежанка”. Открита през 1961г и заемаща седмо място по големина в България. Пещерата е трудно достъпно, но приспособена за туристи без специална екипировка и умения. Там могат да се наблюдават уникални природни форми образувани през отделните епохи. Дължината и е 368м, но предлага голямо разнообразие от над 600000 сталактити, сталагмити и сталактони. Пещерата е поставена в списъка на стоте национални туристически обекти на България.

Името на пещерата идва от героинята Снежанка, подобие на фигурата й може да се види в една от залите на пещерата. Пещера „Снежанка” разполага с 6 зали, с причудливи и в същото време загадъчни имена като: Голямата зала, Вълшебната зала, Залата на виметата, Музикалната зала, Зала на Брадите, залата на Срутището.  Годишната температура в тези зали е постоянна от 6 градуса. Най-красива от тях е Вълшебната зала със снежнобелия си кристален минерал.

 Пещерата е ползвана още от ранно желязната епоха, бронзовата епоха, а по-късно траките са е използвали като убежище от нападателите. В центъра на това красиво природно образование са намерени костни останки от животни и предмети от бита на древните ни прадеди. Това показва, че е била обитава за не кратък период от време.

След откриването на пещерата са изградени метални стълби водещи към първата зала, или това е тази на Виметата. Името и идва от сталактитите, който наподобяват вимета. След нея по ред идва Голямата зала, отново така е кръстена заради най-големия си размер от останалите помещения. Именно в тази зала са намери и останките от древни цивилизации и голямо огнище точно в средата й. От тук се влиза в Музикалната зала, носеща името си от звънтящите звуци, който се чуват докато си в нея. От Голямата зала може също така да се влезне в залата на Срутището кръстена на каменните срутвания от тавана на пещерата. Подобие на вкаменен дъжд предлага неповторимата украса на тайнствения коридор с дължина 25м. На излизане тясна пътечка отвежда до залата на Брадите. Интерес във всички посетители пробужда тавана на тази зала. От него висят множество корени на вековни дървета успели да пробият и влезнат в пукнатините на мрамора над пещерата.

Не напразно пещера „Снежанка” е поставена от специалистите на четвърта позиция между най-красивите български пещери. Посещавана от над 10 000 туристи,отворена е целогодишно и ще има с какво да впечатли и най-незаинтересования посетител.