Намери хотел в BG

Язовир Батак

Язовир Батак

Язовир Батак е един от най-големите язовири на територията на България. Създаден е през 1959г на мястото на тогавашното Баташко блато. Разположен е в западни Родопи, на 4км от град Батак и на 12км от град Велинград. Дължината му е около 9 км, а дълбочината му е 34м. Предпочитано място за почивка, тъй като съчетава чист въздух, спокойна обстановка и възможност за практикуване на любимото хоби или спорт. Язовирът е посещаван както през летните, така добре и през зимните дни. През по-топлите месеци е истинско предизвикателство да се намери място за почитателите на къмпинговата почивка. Посетителите го избират и заради прохладния полупланински климат, предоставящ това чувство, което липсва в равнинните населени места през топлите месеци.

Язовир Батак предлага отлични условия за риболов, именно рибарите са едни от редовните му посетители. Там могат да се уловят шаран, костур, червеноперка, толостолоп, сом и други видове сладководни риби. Ловът на дивеч се развива също толкова добре, районът е много богат на едър и дребен дивеч. Двете горски стопанства допринасят за развитието на ловния туризъм по тези земи. През топлите и слънчеви дни любителите на екстремни спортове имат възможност да практикуват водни ски в спокойните води на язовира, както и каране на джет, лодка или водно колело. Колоезденето, карането на мотори и АТВ-та са също след любимите занимания за посетителите на това прекрасно кътче от нашата страна.

Все повече се говори за здравословен начин живот. Една от възможностите за осъществяването му е практикуването на пешеходен туризъм. Еко туризмът около язовир Батак намира все повече почитатели. Създават се и се доразвиват еко пътеки, местенца за отдих и къмпинг в околността на язовира. При разходка ще се убедите в богатството на планинската флора и фауна. Ще срещните диворастящи горски ягоди, боровинки, голямо разнообразие от билки и още много представители на горската растителност. За любителите на ски спортовете е изградена наскоро ски писта с дължина от 1500м. В горната са част е стръмна, а в долната е полегата. Това е прави добра както за начинаещи, така и за напреднали скиори. Оборудвана е с три ски влека, а в близост ски гардеробът е за тези, който са решили в последния момент да практикуват този красив зимен спорт, или не разполагат с лично ски оборудване.

Няма човек, който да иска да хапне, а да няма от къде. Язовир Батак е обграден от заведения за хранене и развлечения. Те предлагат вкусни и типични за района блюда и гозби. Брегът е обграден от вили, комплекси и всякакви разновидности на места за настаняване и подслон. Именно в тях всеки, който желае има възможност да прекара една незабравима почивка наблюдавайки язовир Батак и красивата природа по тези земи.